Бібліотека НВК №13

         Місячник шкільних бібліотек у НВК №13 м. Сміли 2021

     Традиційно  жовтень у шкільних бібліотеках насичений різноманітними заходами та подіями. Шкільна бібліотека НВК №13 восьмий рік поспіль долучається до проведення Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек. Цьогоріч він пройшов під гаслом «Краєзнавство в шкільній бібліотеці: нові підходи та цінності».

      Розпочався тиждень проведенням смайл-опитування «Що таке краєзнавство?» серед учнів 8 – 9 класів та учителів школи,  яке провели учениці 8 класу Стовба М. та Романчук Н. Протягом жовтня в бібліотеці учителі та учні школи мали змогу  ознайомитися із тематичними  виставками  «Черкащина краєзнавча»  та «Виставкою – історична подорож «Відкрий для себе рідне місто».  Для учнів 2 – 5 класів були організовані  інформаційно-краєзнавчі  перерви «Люби та знай свій рідний край!», на яких вони  ознайомилися з історією мікрорайону,  викладеною в архівних документах та фотографіях, зібраних колишнім головою кварткому №20 Труфановим Ф.Я. 

        Для учнів 2 та 4 класів учителька історії та правознавства Стовба С.О. у шкільному музеї народознавства провела екскурсії «Народні промисли нашого краю», під час яких діти дізналися про побут та ремесла наших предків. Бібліотекарка Фомічова С.С. разом із учнями 5 та 4 класів пройшлися по заповідних місцях Гречківки: побували  біля Олексіївської церкви, Братської могили, пам’ятного каменя на честь підпільника Левенця С.С., біля інсталяції «Стела випускників» та  дізналися про історію виникнення цих пам’яток. Для учнів та учениць 3 класу у бібліотеці була проведена пізнавальна година « Краю  мій, твоя історія жива!», під час якої вони дізналися про видатних мешканців мікрорайону: письменників, спортсменів, героїв ІІ світової війни.

      Учні 7 класу перегорнули аркуші краєзнавчого дайджесту «Сторінками історії рідної Гречківки».  Учениці цього класу познайомили однокласників із історією нашого мікрорайону від «сивої» давнини до наших днів.  Діти переглянули відеоролик із відповідною інформацією та фотографіями. Також у шкільній бібліотеці був проведений турнір знавців літератури рідного краю «Поетичне слово земляків», під час якого школярі 2 – 8 класів ще разперелистали збірки творів мешканців Гречківки, а потім позмагалися у декламуванні їхніх поезій. Звучали вірші Надії Матюшенко  – Гребенюк, Петра Сафроненка,  Ревеки Гаган. Бібліотекарка Фомічова С.С. та учні школи підготували творчий проект «Поетичні перлини рідного краю», в якому були зібрані вірші мешканців мікрорайону Гречківка   та фотопроект  «Від минулого до сучасного», який продемонстрував світлини та фото картин мікрорайону  ХVІІІ,  ХІХ, ХХ століття та сучасні.

      Загалом проведений місячник спонукав дітей до вивчення історії рідного краю, його звичаїв, традицій, познайомив із долями видатних людей, що своїм життям писали цю історію.