Козацьке свято у школі

Козаччина завжди була однією з найяскравіших сторінок української історії, на славних прикладах якої виховувалося почуття національної самоповаги багатьох поколінь українців. Тому святкування Дня українського козацтва у ЗОШ №13 стало доброю традицією. 14 жовтня 2009 року школа була перетворена на козацьку сотню, до складу якої увійшли коші 5-11 класів. На урочистій лінійці кошові отамани звітували перед отаманом козацької сотні – директором школи Антоневичем Казимиром Раймондовичем –  про готовність до участі у святі, а також були ознайомлені з порядком проведення конкурсів та змагань.

У глибині душі кожного українця живе козак, який не уявляє свого існування без музичного мистецтва . Переконували в цьому учні 5-7 класів, які взяли участь у конкурсі на кращу козацьку пісню. Переможцями було визначено учнів 7 класу, які цього дня виступали двічі: власне під час проведення конкурсу та біля козацького хреста, що був встановлений у мікрорайоні Гречківка на честь  500-річчя українського козацтва. Кращу  газету підготували учні 6 та 11 класів, адже за допомогою фарби та олівця їм вдалося найтонше передати дух епохи козацтва. У конкурсі на кращу вишиванку взяли участь учні  5 та 7 класу, найяскравіші національні образи створили учень 5 класу Педоренко Назар та учениця 7 класу Пилайкіна Єлизавета.

 

Наступним етапом козацького  свята стали спортивні змагання між кошами 9 та 11 класу: учні взяли участь в естафеті, перетягуванні каната та штовханні гирі. За результатами спортивних змагань, перемогу здобули учні 11 класу, друге місце посіли учні 9 класу. Найкращий результат у штовханні 16-кілограмової гирі показав учень 9 класу Ярошенко В’ячеслав.

 

Найочікуванішим етапом свята стало смакування козацької каші, приготованої за спеціальним рецептом, заправленої особливими приправами. Холодним видався день на цьогорічну Покрову, але хорошого настрою учасникам заходу ніщо не могло зіпсувати.

Незабутні враження від свята ще довго не залишатимуть колектив

ЗОШ №13, який шанує козацькі традиції і впевнений у тому, що козацькому роду не буде переводу! 

 

Голова прес-центру школи А.В. Стукан